Címlap

Ökoiskola lettünk!

ÖKO éves munkaterv

ÖKO hírek

A tanév összes eseménye

2018/19. tanév

Iskolai étkezés

Étkezési befizetési 

időpontok és lemondás

Iskolarádió - Iskolaújság

rádióadások cool

Iskolaújság számok wink

Visszaszámlálás

Még
van hátra az őszi szünetig! :-)

Alapítványunk

 

Iskolánk alapítványa:

Szegedi Csikós Iskola Alapítvány

6726 Szeged, Fő fasor 61-63.

Adószám: 18452749-1-06

 

Csengetési rend

2018. szept. 19-től

 

6:45

Reggeli ügyelet

 

7:30

Felvonulás a tantermekbe

 

7:50

Figyelmeztető csengetés

Óra

Be-

csen-

getés

Kicsengetés

Szü-

net

1.

8:00

8:45

15

2.

9:00

9:45

15

3.

10:00

10:45

15

4.

11:00

11:45

10

5.

11:55

12:40

10

6.

12:50

13:35

30

7.

14:05 - 14:50

(délutáni órák, szakkörök)

 

8.

14:50 - 15:35

(délutáni órák, szakkörök)

 

 

14:15-15:15 Napközis tanulóidő

 

15:15 - 15:45

napközi

9.

15:45 - 16:45

(összevont felügyelet)

 

Iskolánk a Facebookon

Keresés az oldalon


Hirdetés
2018.09.14. ÖKO hírek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Webadmin   
2018. szeptember 23. vasárnap, 09:15

Harc a felesleges zacskók ellen!

Áprilisban, a Föld napján olyan házi feladatot kaptunk angol órán, hogy valami jót cselekedjünk a Föld védelmében. Több osztálytársam is felvetette, hogy a közelünkben lévő pékségben túl sok a műanyag zacskót adnak. Azt is elmeséltek, hogy ők próbálták visszautasítani, de nem jártak sikerrel.

Ebben a tanévben az iskola pályázott az ÖKO- iskola címre, amit meg is kapott. A „zacskó téma” újra előkerült a szeptemberi iskolakezdéskor. Ági nénivel és angolos csoportjával elhatároztuk, hogy megpróbálunk tenni ez ellen valamit, ezért elkezdtünk gyűjteni a pékségből származó nejlonzacskókat. 8 nap alatt 26 db gyűlt össze. Ezen mindannyian meglepődtünk.

Elhatároztunk, hogy megpróbálunk személyesen is beszélni a tulajdonossal. Még az iskolában kiválasztottuk a szóvivőket. Konkrét adatokkal és képekkel is készültünk, amiken látszott, hogy milyen végzetes következménye van az állatokra nézve a sok nejlonzacskó és az egyszer használt műanyag szívószálak, amelyek az óceánokba kerülnek. Az odafele úton mindenki izgult egy kicsit és egymást nyugtatgattuk. Mikor beléptünk a pékségbe, sokan megbámultak bennünket. Kértük a tulajdonost szánjon ránk pár percet és hallgassa meg szóvivőinket.

„A Szegedi Gregor József Általános Iskola diákjai vagyunk, és azért jöttünk, hogy elmondjuk, az iskolánk rész vesz az ÖKO-programban. Ennek célja, hogy környezettudatosan éljünk. Végeztünk egy kísérletet. Megmutattuk neki a sok nejlonzacskót és elmondtuk kéréseinket.

„Szeretnénk, ha támogatná a Toni Pékség ezt az ÖKO-programot, és szerintünk jó ötlet lenne, ha papírzacskóban árulnák az élelmiszert, vagy vásárlás előtt megkérdeznék a vevőket, hogy kérnek-e plusz nejlonzacskót.”

Először nem nagyon értette a problémánkat, ám utána megígérte, hogy megpróbál javítani a helyzeten, és igyekszik csökkenteni a nejlon- zacskók mennyiségét. Búcsúzóul megkínált bennünket pogácsával is. Hazafele úton jót mosolyogtunk, hogy a pogácsákat is nejlonzacskóban kaptuk. smiley

Mikor visszaértünk az iskolába, beszámoltunk az igazgatónőnek a látogatásról.

A legközelebbi vásárláskor megkérdezték tőlünk, hogy kérünk-e még egy zacskót. Másoknak elkérték az otthonról hozott dobozukat, és abba tették a sütit. A következő 8 napban folytatjuk a pékségből származó felesleges nejlonzacskók gyűjtését, hogy meg tudjuk figyelni a változást. Az eredményről később beszámolunk.

 

Idézetek az élménybeszámolókból:

„Jó érzés volt bennem, mert jóra sikeredett (a küldetésünk), és kíváncsi leszek, hogy kevesebb lesz-e a nejlonzacskó. Harag nem volt bennem, inkább döbbenet, hogy ennyi zacskót adnak. Elszomorít, hogy eszükben sem volt a környezetvédelem. Örülök, hogy felhívtuk a figyelmét.”

„Amikor elindultunk fura érzés töltött el, hogy mit fog mondani Toni.”

„Az elején láttuk, hogy nagyon mérges lehetett magára, hogy mi hatodikos létünkre ezt belátjuk.”

„Amikor odaértünk, mindenkinek gombóc volt a torkában. Előadtuk a mondandónkat. Toni először meglepődött, valamilyen szinten mérges is lehetett, de elmondtuk neki, hogy ez az egész nem támadó jellegű, és a támogatását kérjük.”

„A Csendes-óceán tele van szeméttel, és nem szeretnénk, hogy több állat elpusztuljon emiatt.”

„Eddig én nem jártam a Toni pékségbe emiatt, de most már szívesen megyek.”

 

Köszönjük, hogy óvja környezetünket és jövőnket!  

 

Kattintson a képre a cikk megnyitásához!