Osztálytermen kívüli digitális tanrend

Galéria

2024.05.03. Könyveket a magasba!

2024.05.03-án, Pénteken a 3. szünetben csatlakoztunk a Somogyi könyvtár „Könyveket a magasba!” programhoz. Mindenki elhozta a kedvenc könyvét, amelyet magasra emelve az udvaron készítettünk egy fotót.

Felhívás szövege: „A könyvhéthez közeledve a „Könyveket a magasba!” címmel indítottunk egy akciót, amelyhez bárki csatlakozhat, mindössze annyi a teendő, hogy magasba emeljen az egyik kedvenc olvasmányát, és megörökítse a pillanatot, és az elkészült fotót posztolja a közösségi médiában is #könyveketamagasba hashtagekkel. A kampányhoz eddig már csatlakozott: a Belvárosi Mozi, a Kövér Béla Bábszínház, a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Fricsay Ferenc Fúvószenekar művészei stb.
Részletek a kampányról a honlapunkon: https://www.sk-szeged.hu/konyveket-a-magasba/

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

2024.04.12. Kiscsikók Alapítvány bálja

Idén ünnepeljük iskolánk, a Szegedi Gregor József Általános Iskola 60. születésnapját. Két évvel ezelőtt azért hoztuk létre a Kiscsikók Alapítványt, hogy segítséget nyújtsunk a vágyak, álmok megvalósításához.

De nem csupán az anyagi segítségnyújtás, a jogszerűség és a könyvelés az alapítvány feladata, hanem szeretnénk, ha közösségalakító erő lehetne. A Gregor-iskola nagy családjának olyan szervezete, ahonnan nem lehet elballagni, amin keresztül a közösségben lehet maradni. Bámulatos, sokszínű csapat vagyunk mi: gyerekek, családok, iskolai dolgozók, támogatók, akik a fejlődésért szövetkeztünk. Hogy épüljön, szépüljön, fejlődjön a gyermekeink és családjaink tudása, személyisége, környezete.

Az iskola évfordulójának megünneplését egy exkluzív, az alkalomnak megfelelő helyszínen rendeztük, a Szegedi Várban. Biztos alapokra építkezünk. A vár egykor a szegediek szemében az elnyomás szimbóluma volt, de az árvíz után annak tégláiból kezdték el újraépíteni a várost. A megmaradt rész most az emlékezés és az öröm pillanataiban támogatja a szegedieket.

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy velünk ünnepelt névadónk özvegye Gregorné Dr. Takács Mária és leánya Gregor Bernadett. Köszönjük nekik, hogy részt vettek az eseményen, hogy támogatják az iskola és az alapítvány munkáját.

Nagyszerű születésnapi ajándékként könyvelhetjük el a High-Tech Suli Programban elért sikert, hogy 40 millió forintos high-tech tantermet alakíthatunk ki iskolánkban. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy lépést tartva a digitális korral, modern eszközök segítségével oktassuk a következő generációkat.

Hálával tartozunk a felajánlásokért a szegedi és környékbéli szolgáltatóknak, cégeknek, akikkel régóta jó kapcsolatot ápolunk, illetve most alakítottunk ki együttműködést, nagyban hozzájárultak az est izgalmaihoz és növelték annak színvonalát.

Köszönet a műsorban résztvevőknek, nekik jár az elismerés: nagyon színvonalas műsorral készültek!
Hálásak vagyunk minden szülőnek, kollégának, aki megtisztelte a rendezvényt, idejét és jókedvét ajándékozta nekünk.

Az est során felidéztük az elmúlt 60 évet, új szövetségeket kötöttünk, hiszen egyedül sok feladatot el lehet végezni, de gyermekeket nevelni, világot formálni csak a közösség tud.

2024.04.11. A magyar költészet napja

A Gregor iskolában évről-évre színes programokkal emlékezünk meg a költészet napjáról.

Ebben az évben már 60. éve, hogy ünnepeljük a költészet napját, amely 1964 óta a része az emléknapok sorának. Az iskola apraja-nagyja egyaránt részt vesz ebben: vers posztokkal, vers illusztrációkkal színesítik a folyosókat, a Kuckót, az iskolarádióban megzenésített versek szólnak, a könyvtárban költészet napi kvíz várja a diákokat.

Végzős tanulóink ebben az évben a költészet napja alkalmából podcastet készítettek, amelyben kedvenc verseiket mondták el, ők így éltetik a verseket, mert ,,A dolgok változnak. A vers örök.” A vers boldogít, felvidít, feltölt, gyógyít, olykor gondolkodásra késztet.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

2024.04.10. Víz világnapja tankerületi vetélkedő

Víz világnapja tankerületi vetélkedő
2024. március 22.

„A víz békét teremthet!
A víz világnapján mindannyiunknak össze kell fogni a vízért, ezzel is segítve a béke megteremtését – lefektetve egy virágzóbb holnap alapjait.”

A Víz világnapja egyike azon emléknapoknak, amelyekről szinte minden köznevelési intézményben szó esik. A megemlékezések a Föld természeti kincseinek, köztük a vízkészleteknek a megóvására hívják fel a figyelmet.

Az általunk szervezett vetélkedő is egy ilyen lehetőség. Azzal, hogy részt vesznek
a diákok ezen a vetélkedőn, legalábbis úgy gondoljuk, sok olyan ismerettel lesznek gazdagabbak a felkészülés során, aminek hasznát tudják majd venni, ha a víz védelméről van szó.

2000 óta rendezi meg iskolánk a vetélkedőt, jövőre jubilálunk. Kollégáink most is sok érdekes, kreatív feladattal készültek. A vetélkedőt az elmúlt évek sikerein felbuzdulva ismét az online térben rendeztük meg.
Idén 11 csapat nevezett, vagyis töretlen az érdeklődés versenyünk iránt.

Feladatok és tantárgyi kapcsolódásuk:
1. Találd ki, hogy ki vagyok! – fizika, Bemutatkozásuk alapján fel kellett ismerni a vízhez köthető tudósokat.
2. Számolj velünk kispajtás!- matematika, A közölt adatok (Mennyi víz szükséges 1-1 termék előállításához) alapján számításokat kellett végezniük a gyerekeknek.
3. Mit látsz, Ignác? – vizuális kultúra, képfelismerés
4. Párosíts!- földrajz, Európa nagyvárosait és folyókat kellett párba állítaniuk
5. Tippmix!- testnevelés, Vizes sportok totója
6. LEGek- földrajz, a Föld „leg-vizeinek” felfedezése
7. Hát te meg mi lehetsz? –biológia, 2024 fajainak felismerése
8. Kár, hogy nem jöttetek!- földrajz, Folyófelismerés
9. Ez biztos, hogy így van? –komplex természettudomány, Vizes igaz-hamis
10. Ismerj rám!- történelem, A Föld fontos történelmi közlekedési útvonalainak felismerése
11. Wordsearch- angol, Folyók, tavak, tengerek nevének keresése betűhálóból

ÖKO-iskolaként kiemelt feladatunknak tartjuk a környezetvédelem fontosságára való felhívást. Összességében elmondhatjuk, hogy helyi szinten a legtöbbet azzal segíthetünk, ha a diákok szemléletét a helyes irányba tereljük.
Általános iskolaként a legeredményesebb munkát csak hiteles példamutatással érhetjük el, úgy, ha minél korábban, már az első osztályban megismertetjük a szabályokat (pl.: szelektív zsákba helyezhető műanyagok típusa, energia-, és víz-spórolás), megértetjük velük a miérteket, és felébresztjük, majd tápláljuk bennük a tenni akarás lángját.

Az online térbeli verseny előnyének tartjuk, hogy a kollégáink által kijavított feladatlapot a versenyzők többször megtekinthetik, a feladatlapok feloldása után a kollégák saját iskolájukban tanórai anyagként is használhatnak belőlük.

Vetélkedőnk egyik ki nem mondott célja, hogy a versenyzők a megszerzett tudást és értékrendet a családjuk és tágabb környezetük felé is közvetítsék. Mottónk: „Tegyük láthatóvá a láthatatlant!”

A digitális vetélkedő helyezettjeit egyedi, faragott kulcstartóval, egy minőségi édességgel és 1-1, a Napfényfürdő Aquapolisba szóló napi belépővel díjazzuk. Idén a felkészítő pedagógusok munkáját is lehetőségünk van értékelni, szintén 1-1 kulcstartóval. A jelenléti eredményhirdetésre április 9-én került sor.

Helyezések:
I. hely: Vízöntő nevű csapatukkal a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola
II. hely: Vízipókok nevű csapatukkal a Rókusi Általános Iskola
III. hely: Vízvirágok nevű csapatukkal a Tisza-parti Általános Iskola

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!