Virtuális osztályterem, segédanyagok

2016.04. Gregor József Ált.Iskola Budapest – látogatás

„Gregor híd” a művészeti nevelésben és a tehetséggondozásban

Magyarországon két alapfokú nevelési-oktatási intézmény viseli Gregor József Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művész nevét. A világhírű operaénekes szülőhelyén Rákosligeten és életének meghatározó városában Szegeden, ahol a város munkássága előtt tisztelegve díszpolgári címmel tüntette ki.

A Rákosliget szívében 2007 szeptemberétől Gregor József Általános Iskola néven működő intézmény immáron 112 éve tanítja-neveli a lakóterületen élők nemzedékeit. Kiemelkedő jelentőségű a 60 éves ének-zene tagozat, amely mellé az 5. évfolyamtól bekapcsolódik az emelt szintű matematika és humán irányultságú képzés. Az emelt szintű ének-zene tanítás eredményességét jelzik a minősítő versenyek arany, ezüst, bronz fokozatai, rádiófelvételek, zeneakadémiai szereplések, országos zenei versenyek, külföldi utazások.

A Szegedi Gregor József Általános Iskola 2008. július 1-től vette fel Gregor József világhírű operaénekes nevét.1968 óta folyik tagozatos szinten az angol nyelvoktatás.A nyelvtanulás az SZTE Konfuciusz Intézetével létrejött partneri együttműködésnek köszönhetően kínai (mandarin) nyelv oktatásával színesedik. Az iskola kiemelt képesség- és készségfejlesztő terepe a komplex művészeti nevelés a Gregor Program segítségével, melynek célja a művészetekkel történő alapozás, személyiségfejlesztés. Ennek a programnak a keretében szerveződött újra az iskola Kicsinyek kórusa is, elsősorban az alsó tagozatos gyermekek részvételével.

Dávid Krisztina és Siposné Koselák Krisztina karnagyok, ének-zene tanárok indították el a két iskola szakmai együttműködését. Az első közös programra 2016. április 23-án került sor Rákosligeten az iskola hagyományos Tavasz Gáláján, ami az intézmény rangos, kétévente megrendezésre kerülő eseménye.

A Gálán kiemelt helyet kapott a Szegedi Gregor József Általános Iskola kórusának fellépése, melynek zárásaként a két kórus közös produkciója is nagy sikert aratott. A program részeként, városnézés keretében a szegedi gyerekek ellátogattak Gregor József szülőházához is.(Rákosliget III. utca 17.) Az egész napos program keretében a rákosligeti iskola kiváló házigazdának bizonyult. Igazán hálásak vagyunk a baráti fogadtatásért. A két intézmény tervei között szerepel a partneriskolai együttműködés, egy olyan egyedi megállapodás megkötése, amelyben nagy hangsúlyt kapna a tehetséggondozás, a művészeti nevelés, a Gregoros szellemiség, és Gregor József operaénekes emlékének ápolása.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

Kattintson a képre a SZEGEDMA cikkének megnyitásához!

Kattintson a képre a klik.gov.hu cikkének megnyitásához!

<