Virtuális osztályterem, segédanyagok

2016.11. Beszámoló a Megyei Diákparlamentről

Beszámolóm a Megyei Diákparlamentről

A Csongrád Megyei Diákparlamentet november 17-én, a Déri Miksa gimnáziumban rendezték. Két példányban vittem magammal a felszólalásomat, az egyiket a becsekkolásnál kellett leadni, hogy a jegyzőkönyvhöz csatolhassák.

Az eseményt Rózsás Ildikó, ifjúsági szakértő vezette le. Nyílt szavazással megválasztottuk a két jegyzőkönyv hitelesítőt és a három szavazat számláló bizottsági tagot. Mindezek után teret adtak a felszólalásoknak. Másodikként ismertettem a kidolgozott témáimat, személyes kiegészítéseket is hozzátéve. A jelenlévő 65 résztvevő nagy része felszólalt, Ildikó asszony meg is említette, hogy örül az aktivitásunknak.

Sokat tárgyalt probléma volt a diákok túlterheltsége, a tananyagcsökkentés, a magas óraszám, nem utolsó sorban az ebből adódható egészségügyi problémák, szabaidőhiány. Megkérdőjeleződött a mindennapos tesi szükségessége és eredménye is. Sokan hozták föl a rossz minőségű menzát, a problémákat a kísérleti – OFI – tankönyvekkel, Diákönkormányzati költségvetés fedezetének hiányát és a fiatalok aggodalmait és bizonytalanságát a továbbtanulással és a felsőoktatással kapcsolatban. Egy-egy felszólalás után hozzá lehetett szólni az elhangzottakhoz, esetleg vitatkozni azzal.

Két óra „vitatkozás” után ebédszünetet tartottunk, majd a még felszólalni kívánó diákokat is meghallgattuk. Ezek után Balázs József tankerületi igazgató úr hozzászólását hallhattuk bizonyos témákkal kapcsolatban. Rózsás Ildikó asszony ismertette a továbbiakat: a megye 13 küldöttet kell, hogy delegáljon a február elején, Székesfehérváron megrendezendő Országos Diákparlamentre. Saját magunkat jelölhettük, vagy mások is ajánlhattak minket: így került ki 14 diák, akikről a többiek titkos szavazással döntöttek. A legtöbb szavazatot kapott diák képviselheti a megyét az Országos Diáktanácsban, amely a 2 évente megrendezett Diákparlamentek között ülésezik. Az önjelölt diákok lehetőséget kaptak, hogy meggyőzzék a többieket alkalmasságukról egy rövid beszéddel.

Rövid szünet következett, még a szavazatszámláló bizottság összesítette a szavazatokat. Én 22 szavazattal jutottam be a delegáltak közé. Nekünk ott kellett még maradnunk, még kitöltöttünk egy lapot az adatainkkal és elérhetőségeinkkel. A Diákparlament három napos rendezvény lesz, Ildikó asszony ismertette a tudnivalókat: az eseményre kifejlesztett app segítségével tudunk majd tájékozódni.

Az első napon plenáris ülésen veszünk részt, itt összefoglalják nekünk az előző Diákparlament felvetett problémáit és hogy mi valósult meg céljainkból. Ez után szakképzési, felsőoktatási és köznevelési fórumok következnek. Én a köznevelési fórumon veszek majd részt: ez olyan témákat foglal magába, mint a tananyag és az óraszám. A második napon szekcióüléseken hallgatunk meg előadásokat, – én a Diákönkormányzatok működésével és pályaorientációval kapcsolatban – végül a harmadik napon a megfogalmazott ajánlásainkat a záró plenáris ülésen adjuk át a kormány képviselőjének.

Az Országos Diákparlament jó élménynek és értékes tapasztalatnak ígérkezik és mindenképpen beszámolok majd róla diáktársaimnak. Nagyon fontos, hogy már az általános iskolában megtanuljunk kiállni jogainkért és bátran képviseljük érdekeinket.

Öövel Johanna