Virtuális osztályterem, segédanyagok

2018.09. ÖKO hírek

Harc a felesleges zacskók ellen!

Áprilisban, a Föld napján olyan házi feladatot kaptunk angol órán, hogy valami jót cselekedjünk a Föld védelmében. Több osztálytársam is felvetette, hogy a közelünkben lévő pékségben túl sok a műanyag zacskót adnak. Azt is elmeséltek, hogy ők próbálták visszautasítani, de nem jártak sikerrel.

Ebben a tanévben az iskola pályázott az ÖKO- iskola címre, amit meg is kapott. A „zacskó téma” újra előkerült a szeptemberi iskolakezdéskor. Ági nénivel és angolos csoportjával elhatároztuk, hogy megpróbálunk tenni ez ellen valamit, ezért elkezdtünk gyűjteni a pékségből származó nejlonzacskókat. 8 nap alatt 26 db gyűlt össze. Ezen mindannyian meglepődtünk.

Elhatároztunk, hogy megpróbálunk személyesen is beszélni a tulajdonossal. Még az iskolában kiválasztottuk a szóvivőket. Konkrét adatokkal és képekkel is készültünk, amiken látszott, hogy milyen végzetes következménye van az állatokra nézve a sok nejlonzacskó és az egyszer használt műanyag szívószálak, amelyek az óceánokba kerülnek. Az odafele úton mindenki izgult egy kicsit és egymást nyugtatgattuk. Mikor beléptünk a pékségbe, sokan megbámultak bennünket. Kértük a tulajdonost szánjon ránk pár percet és hallgassa meg szóvivőinket.

„A Szegedi Gregor József Általános Iskola diákjai vagyunk, és azért jöttünk, hogy elmondjuk, az iskolánk rész vesz az ÖKO-programban. Ennek célja, hogy környezettudatosan éljünk. Végeztünk egy kísérletet. Megmutattuk neki a sok nejlonzacskót és elmondtuk kéréseinket.

„Szeretnénk, ha támogatná a Toni Pékség ezt az ÖKO-programot, és szerintünk jó ötlet lenne, ha papírzacskóban árulnák az élelmiszert, vagy vásárlás előtt megkérdeznék a vevőket, hogy kérnek-e plusz nejlonzacskót.”

Először nem nagyon értette a problémánkat, ám utána megígérte, hogy megpróbál javítani a helyzeten, és igyekszik csökkenteni a nejlon- zacskók mennyiségét. Búcsúzóul megkínált bennünket pogácsával is. Hazafele úton jót mosolyogtunk, hogy a pogácsákat is nejlonzacskóban kaptuk.

Mikor visszaértünk az iskolába, beszámoltunk az igazgatónőnek a látogatásról.

A legközelebbi vásárláskor megkérdezték tőlünk, hogy kérünk-e még egy zacskót. Másoknak elkérték az otthonról hozott dobozukat, és abba tették a sütit. A következő 8 napban folytatjuk a pékségből származó felesleges nejlonzacskók gyűjtését, hogy meg tudjuk figyelni a változást. Az eredményről később beszámolunk.

Idézetek az élménybeszámolókból:

„Jó érzés volt bennem, mert jóra sikeredett (a küldetésünk), és kíváncsi leszek, hogy kevesebb lesz-e a nejlonzacskó. Harag nem volt bennem, inkább döbbenet, hogy ennyi zacskót adnak. Elszomorít, hogy eszükben sem volt a környezetvédelem. Örülök, hogy felhívtuk a figyelmét.”

„Amikor elindultunk fura érzés töltött el, hogy mit fog mondani Toni.”

„Az elején láttuk, hogy nagyon mérges lehetett magára, hogy mi hatodikos létünkre ezt belátjuk.”

„Amikor odaértünk, mindenkinek gombóc volt a torkában. Előadtuk a mondandónkat. Toni először meglepődött, valamilyen szinten mérges is lehetett, de elmondtuk neki, hogy ez az egész nem támadó jellegű, és a támogatását kérjük.”

„A Csendes-óceán tele van szeméttel, és nem szeretnénk, hogy több állat elpusztuljon emiatt.”

„Eddig én nem jártam a Toni pékségbe emiatt, de most már szívesen megyek.”

Köszönjük, hogy óvja környezetünket és jövőnket!  

Kattintson a képre a cikk megnyitásához!