Virtuális osztályterem, segédanyagok

2018.10.10-12. Határtalanul! program

Határtalanul! program

HAT-18-01-0230

2018.10.10-12.

Barangolás a Felvidék kulturális és természeti kincsei között

Beszámoló

2018. október 10-12-ig iskolánk 7. évfolyamos tanulói a Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt Szlovákiában.

2018. október 10-én, szerdán 6 órakor indultunk el Szegedről. Első állomásunk Alsósztregován, a Madách Imre Kastély Múzeum volt. A kastély hatalmas angolparkban áll,  amely ma múzeum.  Az eredeti Madách-kastély 1717-ben leégett, és a felújított épület is a lángok martalékává vált 1758-ban. 2012-ben pályázatból fejeződött be az épület rekonstrukciója. Megnéztük a korabeli berendezésekkel kialakított dolgozószobát („oroszlánbarlang”), a kastély szalonját és egy kis színházterem után az Ember tragédiája színeinek megfelelően berendezett szobákat, tablókat, képeket, vitrineket.  12 órára értünk Losoncra ahol ellátogattunk a Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskolába. Érkezésünket már várták, az iskola igazgatója, Csúsz Péter igazgató úr meghívott minket egy közös futballmeccsre, szívesen maradtunk volna, de az időbeosztásunk nagyon szoros volt, így tovább indultunk a Szádelődi-völgybe. Túránk első szakaszában a turistaút kövesúton vezetet, majd rövid pihenő után viszont neki vágtunk a legjelentősebb szintemelkedésnek, és hamarosan megérkeztünk ahhoz a kilátóponthoz, ahonnan az egész Szádelői-völgyet beláthattuk. A megtett túra a Borkai hágótól a Szádelői-völgyön át a parkolóig kb. 8 km volt. 19 órára értünk Várhosszúrétre a Jozefin Panzióba, ahol megvacsoráztunk és elfoglaltuk a szállásunkat.

Csütörtökön reggel már korán elindultunk az Martonházi- aragonitbarlangba. A barlang egyedülálló természeti jelenség. Föld alatti csarnokait az aragonit nevű ásványból formálódott különféle alakzatok díszítik. Az aragonitképződmények színskálája a tejfehértől a barnáig terjed, és alakjuk csillagra, kis ágakra, bokrokra emlékeztet. A következő állomásunk a betléri Andrássy-kastély és angolpark. A kastélyban ma múzeum működik, amely a korabeli bútorok mellett képtárat, szalonokat, fegyver-, porcelán- és üveggyűjteményeket tartalmaz. Az idő rövidsége miatt sajnos a parkban nem tudtunk igazán nagy sétát tenni, mert indultunk tovább a krasznahorkai Andrássy Mauzóleumba, amely Szlovákia egyik legértékesebb szecessziós műemléke. Az egyiptomi és bizánci jelképekkel díszített épület a krasznahorkai uradalom utolsó birtokosai, Andrássy Dénes és hitvese, Franciska örök nyugvóhelye. A mauzóleum belsejét a világ legkülönbözőbb tájairól származó márvány díszíti. A kőfalon kívül, a külső parkban helyezték el a házaspár hűséges kutyáját ábrázoló, vörös márványból készült szobor epoxid-másolatát. A nap utolsó programterve Rozsnyón a Jezsuita templom és a Bányászati Múzeum megtekintése volt. A múzeum legértékesebb kiállított tárgyai közé a középkori bányász kéziszerszámok, munkaeszközök, fa bányaszivattyú, vontatóteknő, fúró, mérő és világító technikai eszközök tartoznak. A látogatás során képet kaptunk a bányászok munkafeltételeiről és a földalatti munkájának módjáról. Mielőtt elindultunk a szállásunkra, egy rövid túrával felmásztunk a Krasznahorka várhoz, amely felújítás alatt áll.  A fárasztó nap után jól esett a meleg vacsora, majd a szabadfoglalkozás és a pihenés.

Utolsó napunkat a jászói kolostor megtekintésével kezdtük, ahol 7 szerzetes lakik, kíváncsiak voltuk arra, vajon hogyan is élnek, de sajnos haladnunk kellett tovább a Jászói-barlangba. Ez a barlang egyike azoknak a barlangoknak, amelyek az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként a Világörökség listáján szerepelnek. Gazdag és változatos cseppkődíszítése fehér, szürkésbarna és barnásvörös színekben pompázik. A barlangban denevérekkel is találkoztunk, igaz csak pihentek, így nem volt nagy ijedelem a látványuk miatt. A tanulmányi kirándulásunk utolsó állomása Kassa volt. A Szent Erzsébet-dóm altemplomában elénekeltük a Himnuszt és megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját.  A hatalmas gótikus dóm lenyűgöző volt. Kassa látnivalói között szerepelt még a Mátyás-torony, az Orbán-torony, a zenélő szökőkút, a Jalab-palota és a Rodostói ház. Kassát elhagyva 6 órát utaztunk Szegedig. Fáradtan, de élményekben gazdagon érkeztünk haza, jó volt látni egy másik ország kulturális és természeti kincseit.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!