Virtuális osztályterem, segédanyagok

ÖKO hírek

2023.10.02-13. Állatvédelmi témahét

Iskolánk, Állatbarát Intézményként, nagyon fontosnak tartja, hogy minden diákunk elköteleződjön az állatok védelme és kímélete mellett. Ismereteiket az általános állatvédelmi szabályok gyakorlati megismertetésével szélesítettük, amelyben Waffi, iskolánk terápiás kutyája nagy szerepet játszott. A jövő felelős állattartóinak generációját megfelelő motivációval, a legújabb állatjóléti és állatvédelmi kutatások eredményének megismertetésével formálhatjuk. Mindezeket az attitűdöket erősítendő hirdettük meg ismét a macska- és kutyamenhelyek megsegítését célzó eledel- és kellékgyűjtő akcióinkat. A gyűjtést kimondottan sikeresnek értékeljük, az összegyűlt adományokból 3 egyesület, az Igéző Állatvédő Egyesület, az Oxigén Állat – és Környezetvédelmi Alapítvány és az Árvácska Cicamentők Egyesülete is kaphatott.

A témahét során Anikó nénivel házi készítésű kutyakekszet lehetett sütni. Dóri néni felügyelete mellett, Waffi segítségével, a kutyatartás eszközeivel és a macskatartás rejtelmeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. A megszerzett tudás játékos feladatokon és kvízkérdéseken keresztül megmérettetett, a megfelelő jártasság birtokában lévő tanulók Vera nénitől átvehették a gazdijogsi oklevelet. A témahét zárásaként a könyvtár sarkában kutyás mesét olvashattak fel a bátrabbak Waffinak, aki tetszését pacsival és különböző trükkök bemutatásával fejezte ki.

Az állatok világnapja alkalmából, a tavalyi évben örökbefogadott borjúfókánk, Milo szülői értekezletén vettek részt diákjaink, ahol látványetetés részesei is lehettek. Milo gondozását a diákok által a gyűjtődobozba bedobott hozzájárulásnak köszönhetően idén is folytatni tudjuk. Az „újraörökbefogadással” szintén a felelős állattartásra, a folyamatos gondoskodásra ösztönöztük diákjainkat, megértetve velük, hogy az állatok ellátása, nevelése fontos, életre szóló vállalás.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

2023.10.09. Fűszerkert gondozása

Ha gondozod a kertedet, hiszel a holnapban.

/Sarah Adams/

Iskolánk fűszerkertjére ráfért már a frissítés, de mától, a lelkes diákok által hozott növényeknek köszönhetően ismét eredeti fényében ragyog. Köszönjük a szülők támogatását, annyi növény érkezett, hogy a fűszerkerten túl a lepkekertbe is jutott palánta. A hatodik évfolyamosok technika óra keretén belül megismerkedtek a fűszernövényekkel, majd a szorgos kezek el is ültették azokat.

ÖKO-iskolaként mi is valljuk Mark Boyle gondolatát, miszerint: „Sokkal egyszerűbb megtanítani valakit magot ültetni, mint meggyőzni arról, hogy ültetnie kellene.”

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

2023.09.29. „GR-Egészség” nap

Sikernap a Gregorban! A reggeli, remek hangulatú éneklést követően az első három órában a „GR-egészség-nap” alkalmából az egészséges életmód, a minőségi táplálékok, a mentális és fizikai egészség szolgáltatta a hét helyszínen folyó előadások témáit.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályától Bártol-Sáfár Anett az alsósoknak, míg Tóth Erika a felsősöknek tartott különleges témájú tanórát. Bojtos Ferenc a CSEMETE Egyesület vezetője az étkezéseink környezeti lábnyomára irányította a figyelmét a felsős tanulóknak, míg Farkas Péter, iskolánk pszichológusa, a mentális egészségről, a mentális jóllétről beszélgetett a gyerekekkel. Amíg védőnőnk, Ráczné Gyémánt Andrea, látás-, színlátás-, hallásszűrést végzett az orvosi szobában, addig a testnevelés teremben Hézső-Roszkos Mónika szülő a 2. b osztályt ismertette meg a jóga alapjaival. A nap folyamán a Naturliget Kft.-től Kovács Nóra és Borbély Viktor egészséges, mindenmentes, nassolnivalókkal kínálta a diákságot.

A 3. szünetben az egész iskola együtt „üdvözölte a Napot”, Guiot Anikó testnevelő tanár vezénylésével, amely után mindenki megihatta a megérdemelt alma levét, köszönhetően a Vega-Ház Kft. felajánlásának.

Köszönjük a támogatást, és előadóinknak a felkészült, tartalmas, érdekfeszítő előadásokat, amelyek alatt megtanultuk, hogy egészség nélkül minden semmi.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

2023.09.22. „Busszal a 60 éves Gregorba!”

„Busszal a 60 éves Gregorba”, iskolai autómentes világnap

Reggel 7 óra körül apró, zöld zászlók gyülekeztek az Erdélyi téri megálló közelében. A Gregoros gyerekek, a dolgozók, és igazgató asszony az iskola autómentes világnap alkalmából rendezett programjára készültek. Az idén 60 éves iskolába az előző években rendezett kerékpáros és gyalogos napok után különjáratos busszal érkeztek az Újszegeden élő tanulók.

A Volánbusz a nyári megkeresésünket lelkesen fogadta, azonnal támogatóan álltak a rendezvény megszervezése mellé. A GRE60R busz megérkezését hangos sikítások és taps fogadta. Az utazás bár rövid volt, de annál élvezetesebb, amelyet iskolánk pedagógusainak éneklése tett hangulatossá, amelybe a szülők és gyerekek folyamatosan csatlakoztak be. A megállókban a dudáló buszt heves zászlólengetések üdvözölték. A víztoronyhoz érő járat utasait kollégáink kísérték be
az intézménybe a KRESZ gyalogos szabályaira való figyelemfelhívással. A járatot mindkét alkalommal megtöltötték a diákok és az őket kísérő érdeklődő szülők, testvérek.

Köszönjük a Volánbusz és a „jófej sofőrünk” támogatását!

A Szegedi Tankerületi Központ honlapján is megjelentünk „Ma milyen nap van?” címmel (itt)

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!