Osztálytermen kívüli digitális tanrend

Öko hírek

2022.05. JQA Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNET Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen az UNICEF Tokiói Iroda támogatásával – hagyományt teremtve – ebben az évben immár huszonkettedik alkalommal hirdeti meg a JQA Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

Téma: A környezetbarát életmód választása (Choosing Eco-Friendly Lifestyles)
Milyen életet élsz? A Föld az egyetlen bolygó, ahol élhetünk. Nincs más lehetőségünk.
Gondolkozz el azon, hogyan kellene élnünk a Földön, ahhoz, hogy a jövőben is itt élhessünk és készíts róla egy rajzot!

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

2022.02.18. Sulizsák

Iskolánkban második alkalommal szerveztük meg a Sulizsák ruhagyűjtést. A Sulizsák célja, hogy tevékenységén keresztül segítsék a gyerekek környezettudatos nevelését, mellyel elérhetjük, hogy a jövő generációjának ezek az apró szokások már természetesek lesznek és beépülnek a hétköznapjaikba. Szeretnék megismertetni mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit és mindezért tenni is, nem csak elméletben. Közvetítőcsatorna szerepét töltik be a háztartások és a feldolgozók között. 2022-ben 980 kg ruha gyűlt össze iskolánkban.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

2022.01.14. Rovarhotel

A rovarhotelek célja sokrétű. Otthont adnak olyan rovaroknak, amelyek védelemre szorulnak, vagy átmeneti szállást nyújtanak az időjárás viszontagságai elől.

A rovaroknak téli szállásként szolgál a kialakított odú, különösen a katicák és a pillangók töltik benne szívesen téli hibernálódási idejüket.

A rovarhotelek üregei kiválóan alkalmasak fészkek építésére is, a korhadó növényi részek pedig táplálékul is szolgálnak. A természetvédelmi eszköz már kora tavasztól segítheti a szelíd beporzók szaporodását, ezért azt már február végén érdemes lehet elkészíteni és kihelyezni.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

2021.11.22-28. Hulladékcsökkentési hét

A “Hulladékcsökkentési hétre” bemutató készült.

A DÖKO gyakorlati bemutató célja az, hogy hogyan, milyen praktikákkal tudunk hulladékot csökkenteni, eleve kevesebb szemetet termelni.

A bemutató összeállításában részt vett az egyik 5.osztályos technika csoport Bodicsi Réka vezetésével.

A DÖKO munkacsoportot K.Szabó Ágnes képviselte.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

2021.09.27. ÖKO

Ez az ősz is ÖKO-san kezdődött!

2021-ben már a 4. öko-iskolai évünket kezdjük meg. Fontosnak tartjuk, hogy mindennapjainkat átszője a környezettudatos magatartás, gondolkodásmód. Ennek szellemében terveztük éves programjainkat, szervezzük tanítási óráinkat.

Évkezdő programunk a papírgyűjtés volt, ahol 11 425 kg papírt gyűjtöttek diákjaink, amivel több, mint 264 fát mentettünk meg.

További gyűjtőakcióink: kupakgyűjtés, zokni-, harisnyagyűjtés és a legújabb: öko-táska gyártásához farmeranyag gyűjtése.

Szeptember 22-én, az autómentes világnapon sok diákunk és dolgozónk érkezett biciklivel, rollerrel, tömegközlekedéssel az iskolába. Igaz, ez nem rendkívüli esemény, hiszen a kerékpártárolónk mindig megtelik kerékpárokkal. Sokan választják a közlekedésnek és környezetünk megóvásának ezt a módját egész évben.

Az öko-feladatok teljesítéséért diákjaink között pecsétgyűjtő-versenyt hirdettünk, melynek célja, hogy kiderítsük, ki a legaktívabb ÖKO-diák. A verseny győztesére év végén értékes nyeremény vár.

4.a osztály uzsonnás papírzacskókat hasznosított újra dekorációként a faliújságon.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

2021.06.26. FF Célok Gyerekeknek 2020 – DÖKO TV

Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel pályázat

Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte!

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-ig tartó fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének, emberek milliárdjainak.

Az ENSZ fejlődési keretrendszerének („Világunk átalakítása”) gerincét 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goals – röviden SDGs) és 169 részcél alkotja.

Ezekhez a pontokhoz kapcsolódóan indultunk iskolánk DÖKO Híradójával a fenti pályázaton, amelyre olyan alkotásokat vártak, amelyek hangsúlyozzák ezeknek a céloknak a fontosságát és felhívják a figyelmet a velük kapcsolatos teendőkre.

A cél, amelyet minden oktatási intézményben dolgozónak szem előtt kell tartania, hogy felébresszük a diákokban a környezetünk megvédésére és a fejlődési fordulatra irányuló fogékonyságot. Megértsék, hogy mit jelent ez a 17 Fenntartható Fejlődési Cél, és mit tehetünk ezek megvalósítása érdekében.

Kisfilmünk II. helyezést ért el. A díjátadó ünnepség az esztergomi Duna Múzeumban, a 2021-es Duna Nap keretein belül zajlott. 

Iskolánk a szemléletformálásban élen jár, bízunk abban, hogy kellő odafigyeléssel, összefogással, követendő jó példák bemutatásával meg tudjuk változtatni és óvni a világot. Ezen áldozatos munka elismeréséül nyerhettük el idén újból az ÖKOiskola címet is.

A kisfilmünkben szereplő minden diák névre szóló oklevelet kapott: Horváth Tamás 4.a, Deim Hanna 6.a, Gombos Dorka 4.a, Bihari Áron 5.a, Szvorény Szófia, Ambrus Anna 6.a, Zoltai Laura Panna 8.b, Csányi Viktória 8.b, Mateas Isabelle 6.b, Szabó Ábel 5.b, Bálint Bence 5.b, Tamás Levente 4.a 

Szegedi Tankerületi Központ honlapján megjelenés